Inspiratie foto week 23

Shape Image One

Laatst maakte ik mij zorgen over mijn conditie. Elke dag fiets ik met de kinderen naar school, maar ik merk totaal geen verbetering. … eerder stagnatie of achteruitgang. Puffend en steunend fiets ik als een trage schildpad achter mijn kinderen aan. Nu fietste ik al weken met zachte banden. Ik had wel bedacht dat ik die een keer zou moeten oppompen…. je raadt het al…..ik maakte niet de verbinding naar het zware fietsen toe. Totdat mijn man aanbood mijn fietsbanden op te pompen… tara…hoe simpel kan het zijn! Ik kon gewoon weer mee!

Daardoor moest ik denken aan het boek van Steven Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Daarin gebruik Steven Covey een metafoor d.m.v. een houthakker metafoor: ‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

En zo werkt het ook met je geest. Als je niet de tijd neemt om onderhoudt te plegen aan je geest, door ontspanning, door te investeren in kennis of door te reflecteren… dan loopt je cognitie ook terug. En ook je lichaam heeft direct uitwerking op je cognitie. In een gezond lichaam leeft een gezonde geest. Dus regelmatig rusten, een goede nachtrust, gezond eten heeft direct een feedback mechanisme aan je cognitie.

Merk je dus dat je veel vergeet, moe opstaat of je zit niet lekker in je vel. Kijk dan of je goed voor jezelf zorgt. Zijn je “banden” goed opgepompt? Is je “bijl” geslepen? Slaap je goed? Eet je gezond? Allen zijn even belangrijke factoren om je geest alert, helder en scherp te houden.

Een zonnige groet en veel inspiratie plezier.

Susan

Coachpraktijk Mozaïektuin

Mijn praktijk ligt aan de rand van Groningen tegen een natuurgebied aan. Ervaar de rust en ruimte in mijn praktijk.

Graag nodig ik je uit in mijn praktijk zodat we in gesprek kunnen gaan wat ik voor je kan betekenen. 

Coachpraktijk Mozaïektuin

Mijn praktijk ligt aan de rand van Groningen tegen een natuurgebied aan. Ervaar de rust en ruimte in mijn praktijk. Graag nodig ik je uit in mijn praktijk zodat we in gesprek kunnen gaan wat ik voor je kan betekenen. Met zonnige groet Susan ​

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch