Inspiratie foto week 43

Shape Image One

Gisteren zaten we lekker buiten met het gezin te genieten van een gezellig vuur. Vuur is een boeiend fenomeen. Het lijkt wel te leven als je ernaar kijkt. De vlammen likken aan het hout en veranderen continue van kleur, vorm en structuur. Het hout ondergaat ook een metamorfose; van ongeschonden bruin naar zwart. De geur van rook en brandend hout geeft mij een knus en gezellig gevoel. De warmte die van een houtkachel afkomt is een ander soort warmte die je krijgt van de zon, radiator of vloerverwarming. Kortom: alle zintuigen worden geprikkeld door vuur.

In de literatuur staat vuur symbool voor passie, hartstocht, levenskracht, licht, verwarming, energie, transformatie en liefde. Vuur komt veel voor in taal. Er zijn vele spreekwoorden en uitspraken die aan vuur gebonden zijn:

 • Zich het vuur uit de sloffen lopen (zich heel veel moeite en inspanning getroosten)
 • In vuur en vlam (verliefd, of heel enthousiast)
 • De kastanjes uit het vuur halen (het riskante of onaangename werk doen om iets op te lossen)
 • Zich verspreiden als een lopend vuurtje (zich razendsnel verspreiden)
 • Uit het vuur slepen (met veel moeite voor elkaar krijgen)
 • Olie op het vuur gooien (de onenigheid erger maken)
 • Het heilig vuur (de inspiratie en hartstocht voor een activiteit)
 • Het vuur ontsteken (als pionier beginnen, iets belangrijks in gang zetten)
 • Vuurrood
 • Het commando “Staakt het vuren” betekent: Stop nu met schieten.
 • “Onder vuur liggen” betekent: beschoten worden.

Om vuur te verkrijgen heb je drie benodigdheden nodig: brandstof (hout), zuurstof en warmte of ontsteking. Mis je een van deze voorwaarden, dan merk je dat het lastig is om het vuur aan te steken of aan te houden. En net als de letterlijke betekenis, geldt dat ook voor de symbolische vorm. Passie houdt je door het te verzorgen. Brandstof kan dan symbool staan voor ontwikkeling. Zuurstof staat bijvoorbeeld als symbool voor ruimte en warmte/ontsteking voor aandacht.

Op deze manier kun je kijken wat vuur voor jou betekend. Als opeens je wordt aangetrokken door vuur of je komt het elke keer weer tegen en het raakt je, dan is het een onderbewust teken dat je er iets mee kunt doen. Wordt je aangetrokken door een groot open vuur? Wordt je meer geraakt door een klein brandend kaarsje? Of juist de na smeulende sintels van een dovend vuurtje? Welke symboliek raakt jou als je aan vuur denkt? Kun je het in een context plaatsen?

Je kunt ook het vuur in jezelf, je baan of relatie verliezen? Waar kan dat aan liggen. Kijk eens dan naar de vuur-driehoek (zuurstof, brandstof en warmte). Waar ligt een aandachtspunt? Vergeet je soms brandstof toe te voegen aan je vuur? Of gooi je juist zoveel brandstof op je vuurplaats dat er geen ruimte is voor zuurstof zodat het vuur kan uitdijen? Vuur is een bijzondere metafoor om op een andere manier te kijken naar je vragen. Waar gaat jouw innerlijk vuur voor branden?

link naar gratis online les mindful fotografie

Wil je zelf ook je foto’s kunnen interpreteren? Wat betekenen kleuren, perspectief en andere symbolen in je foto’s? Wat kun je leren van je eigen proces?

In de online Mindful Fotografie cursus leer je de symbolen van kleur, drie, planten, perpectief en nog veel meer. Je kijk vanaf dan heel anders naar je foto’s. Ben je geïnteresseerd? Probeer dan eerst een gratis online les uit en laat je verrassen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Gratis proberen

Het eerste hoofdstuk van de online crusus Mindful fotografie

Coachpraktijk Mozaïektuin

Mijn praktijk ligt aan de rand van Groningen tegen een natuurgebied aan. Ervaar de rust en ruimte in mijn praktijk. Graag nodig ik je uit in mijn praktijk zodat we in gesprek kunnen gaan wat ik voor je kan betekenen. Met zonnige groet Susan ​

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch