
De enige constante is de verandering.
Dat lijkt wel het motto te zijn van de afgelopen periode. De COVID heeft ook de werksituatie veranderd. We werken thuis, werk en privé lopen nog meer door elkaar heen en we hebben veel online meetings. De werkstress loopt al jaren toe en is een groot maatschappelijk probleem.

Uit de nationale enquete arbeidsomstandighedenn (2018) blijkt dat 17,3% van alle werknemers in Nederland hoge burn-out klachten heeft. Dit percentage is het hoogst in het onderwijs (23%) en bij jonge werknemers (20,9%).
Bron: TNO Whitepaper.

Verschillende stappen integrale aanpak vanuit het TNO Whitepaper:
- Probleem analyse
- Complexiteitswetenschap
- Bronaanpak
- Veerkrachtaanpak
- Van individu tot samenleving
- Meten en analyseren
- Aanpak op maat

Werkstress terugdringen
“Werk gerelateerde stress heeft grote maatschappelijke
en economische gevolgen. Al jarenlang nemen stress en stress gerelateerde klachten bij werkende mensen toe. Dit uit zich in uitval als gevolg van deze klachten (burn-out), verminderde prestaties en inzetbaarheid en oplopende verzuimkosten. Werkstress zorgt voor persoonlijk leed bij medewerkers en aanzienlijke kosten voor werkgevers.
Een allesomvattende aanpak ontbreekt veelal. In deze whitepaper beschrijven we hoe wij werkstress vanuit diverse invalshoeken bekijken en wat de visie is van TNO op het voorkomen van werkstress.”
In onderstaande download zet TNO uiteen in een whitepaper welke maatregelen nodig zijn om de toename van stress bij medewerkers aan te pakken en stress bij de beroepsbevolking te verlagen.

NOBCO Stress Awarenessmaand
Vanaf 16 november besteed ik de aankomende vier weken lang, samen met de NOBCO, we elke week aandacht aan één van de stressoren: ‘Werkstress’, ‘Informatiestress’, ‘Werk-privé balans stress’, ‘Covid-19-stress’ en in de laatste week (van 14 t/m 18 december) de tegenhanger van stress: ’empowerment’.
Heb je zelf last van stress en wil je graag vitaal, ontspannen en gelukkig in het leven staan? Maak dan vrijblijvend een afspraak met mij om te sparren en te ontdekken of een coachtraject een mogelijkheid is om de volgende stap te zetten naar herstel.